zo 26 sep. | Brugge

Erik van Zuydam

Als je een verlangen voelt om je aandacht af te wenden van de wereld van 'de mind' en je te drenken in de natuurlijke toestand van puur Zijn, dan ben je zeer welkom op deze bijeenkomst. We leggen de nadruk niet op theorie, maar op een daadwerkelijk doorleefde realisatie van je natuurlijke staat.
Erik van Zuydam

Tijd en locatie

26 sep. 13:30 – 17:00
Brugge, Oude Burg 27, 8000 Brugge, België

Over het evenement

Het probleemloze ZIJN - bevrijding uit de greep van het denken

Wat we ten diepste zijn, voorbij onze persoonlijke identiteit, is puur Bewustzijn; onverstoorbaar,  stil en compleet. Maar dit bewustzijn lijkt zich te hebben verloren in de droom van een door het verstand gefabriceerd personage, het psychologische ‘ik’. Wakker worden uit deze hypnotiserende droom  betekent het wegvallen van de verwarring, de stress, het emotionele tumult en de innerlijke strijd die onlosmakelijk gekoppeld zijn aan dit psychologische zelf. 

Zodra we de ik-illusie doorzien, is onze aandacht bevrijd uit de vaak pijnlijke en vermoeiende heerschappij van het ego. De vernauwing maakt plaats voor een gevoel van ruimte, vrijheid en werkelijk aanwezig zijn. 

In plaats van af te dwalen van het ene naar het andere probleem is je aandacht volledig beschikbaar voor het huidige moment. Vanuit deze positie verloopt het leven veel moeitelozer, speelser en vanzelfsprekender dan vanuit de positie van de ego-identiteit, die onlosmakelijk samenhangt met controlezucht, behoeftigheid, overmatig denken en angsten. Er komt een natuurlijke, intuïtieve intelligentie vrij, die een feilloos en betrouwbaar kompas blijkt te zijn om mee door het leven te navigeren.

De bijeenkomsten zijn een directe verwijzing naar deze natuurlijke staat van ZIJN en bestaan inhoudelijk uit ongedwongen dialogen (vraag en antwoordstructuur, klassiek aangeduid als satsang), zelfonderzoek, geleide meditatie en korte aandachtsoefeningen. Het gaat bij de dialogen niet om het overbrengen van theoretische kennis. Je wordt ertoe bewogen om in je eigen ervaring tot een directe herkenning te komen die voorbij gaat aan het intellect.

Erik van Zuydam

Erik van Zuydam geeft al meer dan 20 jaar jaar retraites, workshops en lezingen in Nederland, België en Frankrijk, telkens met als centraal thema 'Het Nu als enige realiteit'. Hij vond zijn belangrijkste inspiratie in de benadering van de Advaita (non-dualiteit) maar gaat telkens weer uit van de werkelijkheid van het leven zelf als beste leraar.

Hij is auteur van het boek ‘De ontdekking van het NU’. Hierin legt hij op een zeer begrijpelijke manier uit hoe tijdens de ontwikkeling van kind naar volwassene het denken zijn plaats in ons leven verovert en ons opzadelt met een ‘ik-gevoel’. Het is dat ‘ik’ met alle bijhorende gedachten en gevoelens dat zorgt voor ellende, verdriet, pijn en angst omdat het leven ons nooit exact bezorgt wat we willen.

Beluister geleide meditaties en fragmenten uit dialogen op de Soundcloud pagina van Erik.

Praktisch

Datum: zondag 26/9 (13u30-17u)

Deelnameprijs: 30 euro

Onthaal/inschrijvingen vanaf 13u. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Hof van Watervliet (zaal 14) - Oude Burg 27 - 8000 Brugge

Maatregelen corona (indien nodig): er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit en tijdens de pauze.

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>

Deel dit evenement