top of page

Activiteit is voorbij

|

Hof van Watervliet

Erik van Zuydam

De meeste mensen leven in de overtuiging dat hun lichaam wordt bewoond door een afzonderlijk ‘ik’, dat zijn of haar leven lijkt te kunnen besturen. Hoe overtuigend dit ook voelt, dit persoonlijke zelf is een illusie. Tijdens deze bijeenkomst wordt telkens opnieuw verwezen naar deze realiteit.

Erik van Zuydam
Erik van Zuydam

Tijd en locatie

Activiteit is voorbij

Hof van Watervliet, Oude Burg 27, 8000 Brugge, België

Over het evenement

Deze activiteit is voorbij. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten.

Het probleemloze ZIJN - over het doorzien van de ik-illusie

De meeste mensen leven in de overtuiging dat hun lichaam wordt bewoond door een persoonlijk ‘zelf’, een afzonderlijk ‘ik’ met een vrije wil en in staat om autonoom te handelen. Hoe overtuigend het ook voelt, dit persoonlijke zelf is een illusie. 

Vanuit een basaal gevoel van gemis is dit 'ik' op allerlei manieren op zoek naar vervulling. Het leeft in de overtuiging dat dit, wat er nu is, het niet kan zijn en dat er dus iets moet veranderen om compleet te zijn. Dit resulteert in een zoektocht die geen einde kent, want zowel de zoeker als het beoogde doel zijn puur denkbeeldig. Er is niets anders dan wat er nu is.

Waar de zoeker feitelijk naar zoekt, is het einde van het zoeken, ofwel: zijn eigen afwezigheid als zoeker. Het wegvallen van het zoeken betekent automatisch het wegvallen van de verwarring en de stress die hier onlosmakelijk aan gekoppeld zijn. Het betekent het einde van de vermoeiende heerschappij van het ego. De kramp van het zoeken kan plaats maken voor een natuurlijk en vrij gevoel van Zijn.

De bijeenkomsten zijn een directe verwijzing naar deze natuurlijke toestand van ZIJN en bestaan uit ongedwongen dialogen (vraag en antwoord) en enkele korte aandachtsoefeningen. Het gaat bij de dialogen niet om het overbrengen van theorie. Het is niet het intellect dat resoneert met deze boodschap, maar een dieper intuïtief weten dat voorbijgaat aan het verstand.

Erik van Zuydam

Erik van Zuydam geeft al meer dan 20 jaar jaar retraites, workshops en lezingen in Nederland, België en Frankrijk, telkens met als centraal thema 'Het Nu als enige realiteit'. Hij vond zijn belangrijkste inspiratie in de benadering van de Advaita (non-dualiteit) maar gaat telkens weer uit van de werkelijkheid van het leven zelf als beste leraar.

Hij is auteur van ‘De ontdekking van het NU’. In dit boek legt hij op een zeer begrijpelijke manier uit hoe tijdens de ontwikkeling van kind naar volwassene het denken zijn plaats in ons leven verovert en ons opzadelt met een ‘ik-gevoel’. Het is dat ‘ik’ met alle bijhorende gedachten en gevoelens dat zorgt voor ellende, verdriet, pijn en angst omdat het leven ons nooit exact bezorgt wat we willen. 

Recent publiceerde hij een nieuw boek: 'Fata Persona'. Hierin maakt hij duidelijk dat als de als de droom van het persoonlijke zelf wegvalt, ook de daarmee verbonden problemen verdwijnen. Dan valt ook het zoeken naar iets anders dan wat er nu is, spontaan weg.

Beluister geleide meditaties en fragmenten uit dialogen op de Soundcloud pagina van Erik >>>

Praktisch

Datum: najaar 2022

Deelnameprijs: 40 euro (koffie/thee/koekjes inbegrepen)

Onthaal/inschrijvingen vanaf 12u30. We starten stipt om 13u.

Locatie: Hof van Watervliet (zaal 14) - Oude Burg 27 - 8000 Brugge

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>

Deel dit evenement

bottom of page