top of page

vr 13 nov

|

Brugge St-Lodewijkscollege

Luc Teuwen

Tijdens deze satsang staat het radicale onderzoek betreffende het ‘ik’ centraal. Eenmaal het begint helder te worden dat onze existentiële worsteling gelinkt is aan de illusie enkel een persoon te zijn, komt er niet zelden een ware zoektocht tot stand naar onze wezenlijke aard.

Activiteit is voorbij
Bekijk andere activiteiten
Luc Teuwen
Luc Teuwen

Tijd en locatie

13 nov 2020, 13:30 – 17:30

Brugge St-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge, België

Over het evenement

Deze activiteit is voorbij. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten.

De illusie van je 'ik'

Vanuit het non-dualistisch perspectief op de persoonlijke menselijke tragedie blijkt niet het leven zelf het probleem te zijn maar wel de illusie van een 'ik' met alle vormen van spanning die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Tijdens deze satsang staat het radicale onderzoek betreffende dat ‘ik’ centraal. Eenmaal het begint helder te worden dat onze existentiële worsteling gelinkt is aan de illusie enkel een persoon te zijn, komt er niet zelden een ware zoektocht tot stand naar onze wezenlijke aard, naar dàt wat vrij is van dualiteit en niet geketend is aan plaats en tijd. Deze onvoorwaardelijke Ruimtelijkheid, deze onschuld is voor elk individu het basisverlangen. Een verlangen dat echter nooit ingelost wordt zolang de illusie stand houdt een afzonderlijk iemand te zijn.

In een poging te omschrijven wat onder de deelnemers gebeurt, zou ik kunnen zeggen dat de geest van de aanwezigen wordt ontdaan van zijn misleidende conditioneringen. Er vindt altijd radicaal zelfonderzoek plaats waarin elke zelfmisleiding ontmaskerd wordt.

De enige reden waarom daarbij een open en onvoorwaardelijke begeleiding cruciaal blijkt te zijn, is dat het simpelweg onmogelijk is vanuit de opbouw van de eigen persoonlijkheid jezelf waarachtig in de ogen te kijken. Als persoon kijk je nu eenmaal gekleurd. Je kunt jezelf niet ont-maskeren.

Hoe dan ook, twee voorwaarden blijken belangrijk te zijn: een diep verlangen om van het innerlijke lijden verlost te worden én voldoende moed bezitten om open te staan voor dit radicale zelfonderzoek.

Luc Teuwen

Luc werkt als vrijzinnig humanistisch consulent in het huisvandeMens (Lommel). Hij is auteur van 2 boeken: ‘Dood van een therapeut - non-dualisme binnen de hulpverlening’ en ‘Dans jezelf! - over de illusie van je ik en de herontdekking van jezelf'. Naast J. Krisnamurti zijn vooral Tony Parsons, Jeff Foster en Jan van Delden grote inspiratiebronnen.

Hij vertrekt steeds van de vaststelling dat niet het leven zelf het probleem is, maar wel de illusie van een 'ik' met alle vormen van spanning die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Eén onvervreemdbare overtuiging staat centraal: ieders aanwezigheid bezit een unieke schoonheid en is een vat vol mogelijkheden en creatieve vermogens. Niemand is beter of slechter dan een ander, ieder is precies wie hij of zij is.

Praktisch

Datum: zondag 17/3/2019 (13u30-17u)

Deelnameprijs: 20 euro

Onthaal/inschrijvingen vanaf 9u45. We starten stipt om 10u.

Locatie: Sint-Lodewijkscollege - Magdalenastraat 30 - 8200 Brugge

De bijeenkomst gaat door in een ruime zaal van het St-Lodewijkscollege, op 10 minuten wandelen van Brugge station (uitgang achterkant station, kant St-Michiels -> rechts door de tunnel voor voetgangers en fietsen -> Stationslaan -> 1e straat links, Magdalenastraat -> hoofdingang St-Lodewijkscollege). 

Als je met de wagen bent, kun je gratis parkeren voor het gebouw.

Maatregelen corona: er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit en tijdens de pauze.

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>

Deel dit evenement

bottom of page