vr 13 nov
|Brugge St-Lodewijkscollege
Kashmir yoga
Yoga geïnspireerd door het werk van Jean Klein, die naast advaita-gesprekken (satsang) eveneens les gaf in non-dualistische yoga (ook Kashmir-yoga of advaita-yoga genoemd). Deze meditatieve yogabenadering steunt op de traditionele kunst van het ‘luisteren’ naar het lichaam.


Tijd en locatie
13 nov 2020 13:30 – 17:30
Brugge St-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge, België
Over het evenement
Deze activiteit is voorbij. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten.
Werken met het energielichaam
In de Kashmiryoga werken we vooral met energie-gevoel in plaats van met spiergevoel. De bewegingen worden traag uitgevoerd en de houdingen (asana’s) zijn geen doel op zich, waardoor de beoefening een vloeiende meditatie wordt. We zijn op ieder moment gewaar van en één met het hier en nu. Dit leidt uiteindelijk tot een diepere staat van innerlijke rust en ontspanning.
Door het luisteren vanuit een open aandacht en een open hart herkennen we overbodige spierspanning en de reacties van het denken. De yoga herstelt het gevoelscontact met patronen en weerstand, waardoor energie zich kan bevrijden. Door in aandacht te zijn is er geen oordeel of ingrijpen, door te werken met het tastgevoel worden de begrippen ruimte en leegte wezenlijk. Het verstand, de geest, het lichaam, de energie, jij en de wereld, alles is bewustzijn en een perfecte eenheid.
Inge de Glopper:
Ik ervaar de Kashmiryoga als een hele zachte vorm van yoga. Het mooie vind ik ook dat het helemaal niet belangrijk is hoe ver je in de houding komt of hoe lang je er in kunt blijven, het belangrijkste is dat je voelt wat er in het nú is. Het bijzondere vind ik dat wanneer je niets doet en wacht, het voelen vanzelf naar je toe komt. Dan is het een werkelijk voelen, zonder plaatjes en ideeën over wat je zou moeten voelen, maar is het voelen van het hier en nu.
Wanneer ik helemaal in dit voelen ben, kom ik iedere keer weer tot de prachtige realisatie dat ik me hierdoor rustiger, meer ontspannen en in balans voel en er een diep gevoel van tevredenheid door mij heen stroomt. Het voelen is voor mij de poort om tot een dieper bewustzijn te komen. Bewustzijn van wie ik ben, wat mijn patronen zijn, welke angsten van invloed zijn op mijn leven.
Opbouw van de yogales
Losmaakoefeningen
Relaxatie en ‘luisteren’ naar het lichaam (ruglig)
Lichaamswerk*
Begeleide zitmeditatie
Ruimte voor vragen
* Jean Klein gebruikte de naam ‘body work’. Hij wou het geen yoga noemen omdat ‘yoga’ betekent: verbinden, verenigen (lichaam met geest, mezelf met God …). Er hoeft niets verenigd te worden, het is er al. Het moet veeleer (her)ontdekt worden.
Begeleiding: Raf Pype
Raf Pype werd geraakt door de non-dualistische traditie via het onderricht van Wolter Keers, Jean Klein en Douglas Harding. In 1995 richtte hij het tijdschrift ‘Zien’ op met artikels die verwijzen naar non-dualiteit en zelfonderzoek. Dit tijdschrift groeide later uit tot het magazine ‘InZicht’, waar hij nog steeds aan meewerkt. Van Jean Klein kreeg hij de specifieke yogabenadering waarin het ‘energielichaam’ een grote rol speelt, en die niet los staat van de vraag ‘Wie ben ik werkelijk?’. In die geest begeleidt hij al vele jaren yogagroepen in Roeselare.
Praktisch
Datum: zondag 6/12/2016 (13u30-17u)
Deelnameprijs: 8 euro
Onthaal/inschrijvingen vanaf 12u45. We starten stipt om 13u30.
Locatie: Sint-Lodewijkscollege - Magdalenastraat 30 - 8200 Brugge
De bijeenkomst gaat door in een ruime zaal van het St-Lodewijkscollege, op 10 minuten wandelen van Brugge station (uitgang achterkant station, kant St-Michiels -> rechts door de tunnel voor voetgangers en fietsen -> Stationslaan -> 1e straat links, Magdalenastraat -> hoofdingang St-Lodewijkscollege).
Als je met de wagen bent, kun je gratis parkeren voor het gebouw.
Maatregelen corona: er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit en tijdens de pauze.
Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>