top of page

do 12 nov

|

Brugge St-Lodewijkscollege

Jan Koehoorn

Jan Koehoorn geeft sinds 1999 lezingen over zelfonderzoek in de traditie van de advaita vedanta. Zijn leraar was Alexander Smit, die op zijn beurt weer leerling was van Shri Nisargadatta Maharaj. Centraal in zijn bijeenkomsten staat het onderzoek naar de vraag: ‘Wie ben ik werkelijk?’

Activiteit is voorbij
Bekijk andere activiteiten
Jan Koehoorn
Jan Koehoorn

Tijd en locatie

12 nov 2020 13:30 – 17:30

Brugge St-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge, België

Over het evenement

Deze activiteit is voorbij. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten.

Wie ben ik werkelijk?

Satsang. Zelfrealisatie. Verlichting. Magische woorden met een magnetische werking. Als je niet uitkijkt, wordt onderzoek in de traditie van advaita vedanta weer gewoon het zoveelste project, de ultieme projectie. Wat mij betreft is de functie van satsang om je zo snel mogelijk weer met beide benen op de grond te zetten en je te laten kijken naar wat nu, op dit moment, eigenlijk je situatie is. Dat betekent waarschijnlijk dat je op sommige onderdelen teleurgesteld zult zijn. Of misschien wel opgelucht, omdat het net helemaal niet een ver, onbereikbaar doel is.

Wat is het doel eigenlijk? De meeste mensen zouden zeggen: 'Jezelf ontdekken'. Maar je bént al jezelf, dus het ligt blijkbaar niet in de sfeer van 'iets bereiken'. Dan is de enige mogelijkheid dat er een groot misverstand aan de hand is, en dat je niet bent wat je denkt dat je bent. Mijn leraar Alexander Smit zei altijd: 'Het nu is je enige kapitaal.' En zijn leraar Nisargadatta zei altijd: 'Richt je op ik-ben'. In mijn ervaring onderzoekt bijna niemand deze beweringen echt grondig. Want ze zijn té simpel, zo eenvoudig kan het niet zijn. Blijkbaar hebben we geleerd dat jezelf zijn een ingewikkelde kwestie is.

Op satsang nodig ik je uit te kijken naar alle ingewikkelde constructies die je voor jezelf gecreëerd hebt. Het maakt niet uit of je jezelf ziet als een 'gevoelsmens', of als een 'intelligent iemand', of als een 'artistiek persoon'. De centrale vraag is altijd dezelfde: 'Wie ben ik werkelijk?'

Jan Koehoorn

Jan Koehoorn geeft sinds 1999 lezingen over zelfonderzoek in de traditie van de advaita vedanta. Zijn leraar was Alexander Smit, die op zijn beurt weer leerling was van Shri Nisargadatta Maharaj.

Jan Koehoorns eerste kennismaking met advaita was een boek van Wolter Keers, de nestor van advaita in Nederland. Jan werd meteen getroffen door de helderheid waarmee Keers over zelfonderzoek schreef. De vooroordelen die hij had over spiritualiteit (zweverig, stemmingmakerij) werden meteen van tafel geveegd: ‘Wat me opviel bij advaita,’ aldus Jan Koehoorn, ‘was dat nergens een beroep werd gedaan op mijn goedgelovigheid. Ik werd uitgenodigd om voor mezelf te kijken. Mijn leraar Alexander zei altijd: “Het is zelfonderzoek, geen anderen-onderzoek”.’

‘Het waarnemen zelf is voldoende. Als je een neiging of verlangen ziet, is de herkenning genoeg. Het heeft niets te maken met zogenaamd “loslaten”. Je kunt namelijk niet eens meer iets vasthouden als je dit ten diepste beseft. Een neiging komt langs en verdwijnt. De enige continuïteit is het zelf. Al het andere komt op om vervolgens weer te verdwijnen.’

Praktisch

Datum: zondag 24/11/2018 (13u30-17u)

Deelnameprijs: 25 euro

Onthaal/inschrijvingen vanaf 12u45. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Sint-Lodewijkscollege - Magdalenastraat 30 - 8200 Brugge

De bijeenkomst gaat door in een ruime zaal van het St-Lodewijkscollege, op 10 minuten wandelen van Brugge station (uitgang achterkant station, kant St-Michiels -> rechts door de tunnel voor voetgangers en fietsen -> Stationslaan -> 1e straat links, Magdalenastraat -> hoofdingang St-Lodewijkscollege). 

Als je met de wagen bent, kun je gratis parkeren voor het gebouw.

Maatregelen corona: er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit en tijdens de pauze.

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>

Deel dit evenement

bottom of page