top of page

Het tijdstip wordt later bepaald

|

Brugge St-Lodewijkscollege

Jan Kersschot

In transpersoonlijk leven worden het persoonlijke en het universele één. Non-dualiteit wordt niet alleen gezien en begrepen maar ook beleefd en doorvoeld. Minder ego, meer mededogen. Tijdens deze bijeenkomst gaat Jan dieper in op dit thema en is er uitgebreid ruimte voor vragen.

Activiteit is voorbij
Bekijk andere activiteiten
Jan Kersschot
Jan Kersschot

Tijd en locatie

Het tijdstip wordt later bepaald

Brugge St-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge, België

Over het evenement

Deze activiteit is voorbij. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten.

Transpersoonlijk Leven

Hoe meer we vertrouwd geraken met non-dualiteit, hoe meer een aantal misverstanden en oude conditioneringen worden doorzien. Omdat de stemmen in ons hoofd veel stiller worden, ervaren we doorgaans een groter gevoel van vrede en innerlijke rust. Het ego verschijnt nog af en toe als een handig concept in het dagelijkse leven, maar het krijgt minder de kans om als een commandant de plak te zwaaien. En dat kan inderdaad bevrijdend werken. Minder ego, meer vrede.

Maar als dit beperkt blijft tot een louter mentaal inzicht kan het nog steeds wat koud aanvoelen. Er is een duidelijke helderheid en een diepgaand weten, maar er lijkt een fundamenteel menselijk aspect te ontbreken.

Een van de manieren waarop dat menselijke zich opnieuw kan ‘openbaren’ is dat we in onszelf een kern ontdekken die we beschrijven als het centrum van mededogen. Dit heeft niets te maken met bijvoorbeeld de liefde in persoonlijke relaties of met persoonlijke emoties. Het verwijst eerder naar een universele, onpersoonlijke liefde die niets of niemand uitsluit.

Het mentale inzicht blijft nog steeds bewaard, maar er is een dimensie aan toegevoegd. We herkennen dit Universele (het Wezenlijke) nu niet alleen in onszelf maar ook in de medemens. Het is één Ruimtelijkheid. Er ontstaat een spontaan mededogen, dikwijls gevolgd door een diepe tevredenheid (Ananda).

In transpersoonlijk leven worden het persoonlijke en het universele één. Non-dualiteit wordt niet alleen gezien en begrepen maar ook beleefd en doorvoeld. Minder ego, meer mededogen.

Tijdens deze bijeenkomst gaat Jan dieper in op dit thema en is er uitgebreid ruimte voor vragen.

Jan Kersschot

De Belgische arts en beeldend kunstenaar Jan Kersschot (1960) beoefende jarenlang transcendente meditatie en sloot zich in zijn studietijd ook een periode aan bij een groep die Siddha Yoga beoefende in de traditie van Muktananda. Daarna ontmoette hij o.a. Alexander Smit en Douglas Harding, maar het waren vooral zijn ontmoetingen met Nathan Gill en Tony Parsons in Londen die het meest helderheid brachten.

Hij schreef meerdere Engelstalige boeken over non-dualiteit die werden vertaald in meer dan vijf talen. In het Nederlands zijn drie  boeken uitgegeven bij Ankh Hermes: ‘Eén Zijn’, ‘Het is zoals het is’ en 'Golf en oceaan', en bij Samsara verscheen 'Minder ego meer vrede'. Sinds de vertaling van zijn boek Nobody Home in het Japans is hij ook daar een graag geziene gast om over het thema non-dualiteit te spreken.

Jan geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. Hij zegt, ‘Ik zelf heb niets bijzonders bereikt. Ik sta op spiritueel vlak niet hoger dan wie dan ook. Waar ik naar verwijs in mijn gesprekken is net datgene wat iedereen is. Mijn lezingen verwijzen niet naar het tijdelijke en het persoonlijke maar naar het universele. Niets of niemand wordt uitgesloten.’

Praktisch

Datum: zondag 2/5 (13u30-17u)

Deelnameprijs: 25 euro

Onthaal/inschrijvingen vanaf 13u. We starten stipt om 13u30.

Locatie: Sint-Lodewijkscollege - Magdalenastraat 30 - 8200 Brugge

De bijeenkomst gaat door in een ruime zaal van het St-Lodewijkscollege, op 10 minuten wandelen van Brugge station (uitgang achterkant station, kant St-Michiels -> rechts door de tunnel voor voetgangers en fietsen -> Stationslaan -> 1e straat links, Magdalenastraat -> hoofdingang St-Lodewijkscollege). 

Als je met de wagen bent, kun je gratis parkeren voor het gebouw.

Maatregelen corona: er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit en tijdens de pauze.

Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>

Deel dit evenement

bottom of page