do 12 nov.
|Brugge St-Lodewijkscollege
Djihi Marianne
In al wat we denken, doen en handelen, staat ons ik centraal. Het is het middelpunt van onze wereld en daarmee verre van neutraal. Met verwarring, lijden en strijd als gevolg. In hoeverre is het ‘ik’ eigenlijk reëel? Zijn we allemaal eilandjes? Of zijn we in essentie één en verbonden?

Tijd en locatie
12 nov. 2020 13:30 – 17:30
Brugge St-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Brugge, België
Over het evenement
Geen ik geen ander
In deze workshop maken we via verschillende ingangen verbinding met de overkoepelende totaliteit en heelheid. Ook die is tastbaar en reëel. We maken allen deel uit van een groter geheel. Dit is de verbinding met allesomvattende werkelijkheid. We zijn immers verschillend, maar gelijk aan elkaar. Dit onderzoek laat je ervaren dat we oneindig groter zijn dan de gedachte aan een ‘ik’.
Zijn-meditatie
Tijdens deze meditatie observeren we de innerlijke en onderliggende structuur van de geest en de denkprocessen. Als gevolg van het observeren treedt er ontspanning op. Hierin hebben we geen enkele behoefte om gedachten te volgen of vast te houden. Integendeel, de kramp van het ‘ik’ en het zelfbeeld wordt doorzien door het besef dat er altijd innerlijk gewaarzijn is. Als het ware een stille getuige die vrij is, zonder middelpunt of einde. In deze ruimtelijkheid is er een overvloed aan rust en vrede. Dit juweel van één-zijn herkennen is bevrijdend, het is ‘wakker’ worden uit de droom van innerlijke strijd en afgescheidenheid.
Body awareness (lichaamsbewustzijn)
Gewoonlijk benaderen we het lichaam als een fysiek op zichzelf staand iets met een buitenkant (huid) die fungeert als grens. Met die grens geven we aan; 'Ik ben hier en jij bent daar', Dat is buiten en ik ben binnen'. Door deze grens zijn we in staat om ons binnen veilig te voelen en afstand te nemen van alles van buitenaf. In zekere zin dient onze huid daarom ook wel als een beschermlaag. Op fysiek niveau beschermt ze het lichaam. Maar ook op gevoelsmatig en rationeel niveau bewaken we voortdurend onze 'grens'. Dit is logisch en zelfs noodzakelijk.
Door het lichaam te benaderen als energie vallen grenzen weg en komen bewegingen als vanzelf tot stand. De huidkant is niet het einde en/of begin tussen buiten en binnen. De grens van je lichaam is niet de muur rondom je. De huidkant is sensitief en zit vol zenuwuiteinden (tastzintuigen), zoals ook het hele lichaam een groot gevoelsorgaan is. Door de benadering via het gevoelslichaam verkennen we zijn eigenlijke essentie. Die is als pure energie haast doorschijnend. Body awareness brengt ons naar een vrijmakend proces. Het nodigt ons uit dieper te zinken, onder de laag van het denken, en herinnert ons aan de stroom van pure levensenergie die altijd door ons heen stroomt: Het besef dat we heel en één zijn is een groot geschenk.
Zelfonderzoek (nondual self inquiry)
In de workshop speelt zelfonderzoek een grote rol. Het zelfonderzoek in body awareness en meditatie is zeer belevingsgericht en vindt geleidelijk aan plaats. Als openheid optreedt, geeft dit bijzondere aangename en ontspannen sensaties. We voelen ons meer één met de omgeving. In de ander kun je ondanks verschillen ook die eenheid herkennen. Je ziet meer dan de buitenkant, je herkent de overeenkomst. We zijn allen hetzelfde, als open bewustzijn. Waar de wereld in verschijnt. Waar alle gedachten/beelden in verschijnen en verdwijnen. Wat is en altijd blijft is het open bewustzijn. Wanneer je je dit realiseert, krijg je een totaal ander perspectief op jezelf, op de ander en op de wereld. We komen tot het besef dat dit open gewaarzijn niets anders is dan onze ware natuur.
Djihi Marianne
Djihi Marianne van de Wetering is sinds 1986 yoga- en meditatieleraar. In 1988 raakte ze geboeid door de advaita traditie en vond haar bestemming in het onderricht van Jean Klein en het Kashmir Shaivisme. In haar centrum in Rotterdam geeft ze workshops en yogaopleiding en daarnaast houdt ze ook satsang en stilteretraites. Ze is auteur van het boekje 'De Tuin van Stilte' en van diverse artikelen voor het tijdschrift Inzicht. Haar voornaamste inspiratiebronnen zijn Ramana Maharsi, Jean Klein, Sri Nisargadata en AH Almaas. Zij verbindt oude klassieke wijsheden met de hedendaagse spirituele psychologie van Ken Wilber en Almaas.
Praktisch
Datum: zondag 13/9/2019 (13u30-17u)
Deelnameprijs: 30 euro
Onthaal/inschrijvingen vanaf 12u45. We starten stipt om 13u30.
Locatie: Sint-Lodewijkscollege - Magdalenastraat 30 - 8200 Brugge
De bijeenkomst gaat door in een ruime zaal van het St-Lodewijkscollege, op 10 minuten wandelen van Brugge station (uitgang achterkant station, kant St-Michiels -> rechts door de tunnel voor voetgangers en fietsen -> Stationslaan -> 1e straat links, Magdalenastraat -> hoofdingang St-Lodewijkscollege).
Als je met de wagen bent, kun je gratis parkeren voor het gebouw.
Maatregelen corona: er is een maximum aantal deelnemers zodat voldoende afstand tussen de stoelen kan bewaard worden; handgel wordt voorzien; de zaal wordt voldoende verlucht voor de start van de activiteit en tijdens de pauze.
Vragen? Contacteer ons via het contactformulier >>>