top of page

zo 27 nov

|

Hof van Watervliet

Alan Watts - Wolter Keers

Activiteit uitgesteld tot 2023.

Activiteit is voorbij
Bekijk andere activiteiten
Alan Watts - Wolter Keers
Alan Watts - Wolter Keers

Tijd en locatie

27 nov 2022, 10:00 – 16:30

Hof van Watervliet, Oude Burg 27, 8000 Brugge, België

Over het evenement

Deze activiteit is voorbij. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dan ben je als eerste op de hoogte van nieuwe activiteiten.

Alan Watts

De Engels-Amerikaanse filosoof, schrijver en levensgenieter Alan Watts (1915-1973) werd tijdens zijn leven alom gezien als een wijs, humoristisch en innemend persoon, en een van de belangrijkste denkers en schrijvers van de 20e eeuw. Tijdens deze bijeenkomst houdt Han van den Boogaard zijn levensloop als ‘spiritual entertainer’ tegen het licht. Gedurende het laatste deel van zijn leven gaf Watts vrijwel onafgebroken lezingen op radio en televisie. Bovendien vormde hij in de jaren ’60 het middelpunt van de tegencultuur, die de grootste cultuuromwenteling van de vorige eeuw teweegbracht.

Watts’ kennis van oosterse filosofie was bijna onbegrensd. Zijn centrale inzicht, dat begon te dagen toen hij nog maar een tiener was en voor het eerst over zenboeddhisme las, was het herkennen van de fundamentele eenheid en ondeelbaarheid, de totale samenhang, van onszelf en de wereld, die ze tot één levend geheel maakt. Dat uitgangspunt, de fundamentele en totale onderlinge afhankelijkheid van alle dingen, bleef centraal staan, ook al schreef en sprak hij ook over levensgeluk, de verhouding tussen man en vrouw, de rijkdom van de psychedelische ervaring en talloze andere onderwerpen.

Niet voor niets is het werk van Alan Watts, mede door het actieve beheer van zijn nalatenschap door zijn zoon Mark, de afgelopen jaren weer sterk in de belangstelling komen staan. Veel van zijn boeken en lezingen, waarvan er talloze terug te zien en te beluisteren zijn op YouTube, hebben nog niets aan diepgang en actualiteit ingeboet.

Wolter Keers

Een boek kan gestoeld zijn op zowel fantasie als op waarheid - maar op welke waarheid dan? Wolter Keers laat in zijn teksten zien dat ‘alles wat waargenomen wordt de uitdrukking is van het Ene’, of het nu fantasie is of dat wat we waarheid noemen. Lucy Auch vertelt op deze middag wat daarmee bedoeld wordt aan de hand van zijn teksten en aan de hand van de informatie die zij van zijn vrienden en zijn dochter kreeg in het kader van het schrijfproces van ‘Liefde op zoek naar zichzelf’, ‘Jezus en de yogi’ en ‘Tao’s tuin’, drie boeken die door haar werden samengesteld en uitgegeven zijn door

uitgeverij Samsara Books. 

Wolter Keers (1923-1985) leefde in een tijd waarin het christelijk geloof nog een belangrijke rol speelde en waarin we nog niet de beschikking hadden over alle huidige communicatiemiddelen – er was immers nog geen internet. Toch wist hij door te dringen tot een grote groep mensen in Nederland en België. Hij reisde meermaals naar India, en wat hij daar leerde vertaalde hij als het ware voor de mensen die in de kerk van die tijd om antwoorden verlegen bleven. Zo werd hij een pionier in het Nederlands taalgebied op het terrein van de oosterse filosofie en is hij bepalend geweest voor de verspreiding van het non-dualistische gedachtengoed in Nederland en België.

Sprekers: Han van den Boogaard en Lucy Auch

Han van den Boogaard (1956) is psycholoog, schrijver en vertaler. Hij schreef 7 boeken, waaronder Sprekende Stilte, een biografie over Ramana Maharshi. Daarnaast vertaalde hij meer dan twintig boeken over non-dualiteit, o.a. van Tony Parsons, Jeff Foster en Rupert Spira. Hij is jarenlang werkzaam geweest als docent en als behandelaar in een Centrum voor Doofblinden. Af en toe geeft hij ook lezingen in Nederland en België over filosofie en spiritualiteit.

Lucy Auch (1958) studeerde sociologie en was jarenlang actief als maatschappelijk werker, o.a. voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Ze verdiepte zich in de leer van spiritueel leraar Jan van Delden en schreef een boek met hem, getiteld 'Vele wegen, één thuis'. Over Jans leraar Wolter Keers schreef zij enige jaren geleden ook een boek, 'Liefde op zoek naar zichzelf'. Daarnaast volgt zij een opleiding tot jin shin jitsu-therapeute.

Praktisch

Datum: activiteit uitgesteld tot 2023

Deelnameprijs: 50 euro (koffie/thee/koekjes tijdens de pauzes inbegrepen)

Onthaal/inschrijvingen vanaf 9u30. We starten stipt om 10u.

Middagpauze: graag zelf je lunch meebrengen

Locatie: Hof van Watervliet (zaal 14) - Oude Burg 27 - 8000 Brugge (routebeschrijving, parkeergelegenheid ...)

Vragen? contacteer ons via het contactformulier >>>

Deel dit evenement

bottom of page